Pobles amb encant

Entorn

A 15-30 Km


Pobles amb encant

Tot i que tota la Garrotxa té nombrosos atractius –el paisatge, la gastronomia, a més de la gent– hi ha espais que desprenen un ambient únic. Són els indrets que recorrereu si decidiu fer la ruta dels pobles amb encant.

Us proposem una passejada per Besalú, Riudaura, Santa Pau i la Vall d’en Bas.

Visitareu Besalú, una de les mostres més importants i singulars dels conjunts medievals de Catalunya amb un call jueu únic, l’església del monestir de Sant Pere de la qual destaca l’originalitat del seu deambulatori, l’església de Sant Vicenç, on es conserva una capella gòtica lateral dedicada a la Vera Creu, la façana de l’antiga església hospital de Sant Julià, la Casa de Cornellà i la sala gòtica de la Cúria Reial. També podreu passejar per Sant Esteve d’en Bas, el nucli administratiu de la Vall que té a la plaça Major una església romànica del segle XII amb capitells historiats i el crist majestat més antic de tot Catalunya; els Hostalets d’en Bas, amb el carrer Teixeda i els geranis a les seves balconades durant l’estiu, i Joanetes, amb l’església consagrada a Sant Romà que destaca sobre un paisatge muntanyós amb el massís del Puigsacalm com a teló de fons. Puigpardines, que havia estat un monestir medieval molt important, Sant Privat i la Pinya, a més del Mallol, acaben de configurar aquesta ruta.

El traçat medieval dels carrers i la bellesa del paisatge fan de Riudaura un nou punt de parada en el nostre recorregut. Passejant pel poble descobrirem la plaça del Gambeto, edificis com Can Bagó i l’antiga capella de Sant Marçal, actual seu de l’Ajuntament i del consultori, a més de carrers com el de la Rutlla, el d’Olot, el de la Terrica o de Rompeculs, que fan de Riudaura un dels pobles amb més encant de la Garrotxa i amb un entorn més privilegiat.

La vall està formada per la riera de Riudaura, que li dóna nom, i està delimitada per la serra de Sant Miquel del Mont, el coll de Coubet amb el seu hostal de la Cantina fins al coll de Canes i la serra de Santa Magdalena de Cambrils. El puig de l’Ofrena i el puig de la Miranda i la Rauta, separen Riudaura de la Vall d’en Bas.

Santa Pau és l’última parada d’aquest recorregut pels pobles amb encant de la Garrotxa. Declarat Conjunt Històric Artístic l’any 1971, el municipi conserva una fesomia típicament medieval amb muralles, carrers irregulars, racons evocadors i edificis amb un gran valor arquitectònic. Destaca el castell de la Baronia, situat als peus de la serra de Finestres i documentat a mitjan segle XIII. Quan el 1278 es va crear la baronia, l’edifici va passar a ser residència habitual dels senyors de la jurisdicció i, a partir de l’any 1300, es va convertir en el nucli del recinte emmurallat que s’aniria formant al seu voltant. Passat i present conflueixen a Santa Pau en un recorregut que no us deixarà indiferents!

 

Amplieu informació a Turisme Garrotxa