Espai natural Alta Garrotxa

Entorn

A 10-35 Km


Espai natural Alta Garrotxa

L’Alta Garrotxa és un territori situat a cavall del Ripollès, la Garrotxa i l’Alt Empordà. En el cas de la Garrotxa, abasta de forma total o parcial els termes de cinc municipis.

La seva orografia extremadament abrupta ha condicionat el paisatge, la vegetació, la fauna i els assentaments humans al llarg de la seva història, i ha permès el manteniment d’un espai natural relativament aïllat que conserva una important riquesa biològica, fins al punt d’haver estat declarat Espai d’Interès Natural i designat com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus dins la Xarxa Natura 2000. Actualment aquest espai està gestionat pel Consorci de l’Alta Garrotxa.

El relleu de l’Alta Garrotxa, marcat per valls profundes envoltades de cingleres i parets de roca, és el que dona nom a l’espai: les garrotxes són les terres aspres i de mala petja. El paisatge de l’Alta Garrotxa és autènticament espectacular, no només per la magnificència del relleu, sinó també per la seva coberta forestal, dominada pels alzinars i les rouredes.

Aquest extens territori disposa, a més, d’una important riquesa de patrimoni cultural: jaciments arqueològics, masies, ermites, places carboneres…

La Punyalada, una de les novel·les més conegudes de Marià Vayreda, està ambientada a l’Alta Garrotxa. És una història de sang i foc, passió i amor, i sobretot, basada en la terra i el país. S’utilitza un triangle amorós en la narració d’aquesta obra per parlar-nos del bé i del mal. La Punyalada és un text que ens relata relacions humanes complexes i passions desmesurades.

A l’Alta Garrotxa hi ha 6 itineraris pedestres, que transcorren pels racons més interessants d’aquest espai. Tots estan senyalitzats, i es poden seguir fàcilment amb l’ajuda dels fulls informatius. També hi ha senyalitzada la ruta Trepitja Garrotxa, concebuda com una ultratrail.

El traçat de gairebé tots els itineraris de l’Alta Garrotxa coincideix amb el de la xarxa de senders Itinerànnia. Per tant, des dels itineraris de l’Alta Garrotxa, es pot accedir a peu a qualsevol altre punt de la Garrotxa, el Ripollès o l’Alt Empordà a través d’Itinerànnia.

Per tal d’ordenar el trànsit a la zona de Sadernes i Sant Aniol i, al mateix temps, fomentar els desplaçaments a peu per l’interior de l’Alta Garrotxa, que són els que permeten gaudir de la millor manera d’aquest espai, durant els períodes de màxima afluència de visitants es regula l’accés motoritzat al sector de Sant Aniol. En concret, la pista de Sadernes està tancada tots els caps de setmana i festius del 15 de març al 30 de novembre, i el juliol, agost i setembre durant tot el mes. Just a l’inici del tram tancat al trànsit hi ha un gran aparcament on es poden estacionar els vehicles i continuar la ruta a peu. Consulteu la secció de notícies per a més informació.

 

Ampliar informació a Turisme Garrotxa