Esglésies romàniques de la Vall de Bianya

Història

A 0-15 Km


Esglésies romàniques de la Vall de Bianya

Una quinzena d’esglésies romàniques repartides per les valls, les omplen de bellesa. Escampades per tot el territori, són el millor testimoni de la vida en aquesta contrada.

La ruta de les 15 esglésies romàniques és també un recorregut per la història de la Vall de Bianya. La visita a aquests exemples del patrimoni cultural i històric ens permetrà retrocedir a èpoques passades i, al mateix temps, anar descobrint diferents racons de la Vall.

La zona verda de la Canya és el punt de partida d’aquesta ruta que continua per les valls de Bianya, Sant Ponç i la del Bac i acaba al punt d’origen. El recorregut, que s’aconsella fer en tres dies per la seva llargada, ens ofereix l’oportunitat de seguir la petja que la història ha deixat al municipi.

Aquesta ruta ens portarà a descobrir la via romana del Capsacosta, una gran diversitat de masies i cases de pagès ben característiques de l’arquitectura popular, i alguns edificis modernistes. Tot això es completa amb una natura exuberant, amb boscos, prats, fonts… que es van descobrint quan s’ha iniciat una caminada pausada i tranquil·la.

És molt recomanable la visita al Centre d’Interpretació del Paisatge de la Vall de Bianya, a Sant Salvador de Bianya. És el centre d’acollida i informació del municipi, que ofereix serveis als visitants, espai expositiu, exposició de productes, una botiga, un audiovisual i un taller didàctic. A més, és el punt d’inici de visites guiades al nucli de Sant Salvador de Bianya, les esglésies romàniques de la Vall de Bianya i la via romana.

No t’ho perdis

Si decidiu fer la ruta a mitjan febrer, podreu afegir un nou atractiu a aquest itinerari. Es tracta de la Fira del Farro que se celebra en aquestes dates a la Vall de Bianya, on podreu conèixer i degustar un dels ingredients més típics de la comarca.

Has de saber

Moltes esglésies del municipi van quedar greument malmeses en el segle XV, per culpa dels terratrèmols. Els més forts es van produir el 15 de març de 1427 i el 2 de febrer de 1428.

 

Ampliar informació a Turisme Garrotxa